Linkek a témában:
Mi ételallergia és mi intolerancia?
Bizonyos ételek által kiváltott fizikai reakciók közismertek, bár legtöbbjük ételintolerancia nem pedig ételallergia. Az ételintoleranciát a szervezet és az elfogyasztott étel valamely összetevőjének reakciója váltja ki. Az élelmiszerekben található több összetevő okozhat tüneteket, mint bőrkiütést, irritábilis bél szindrómát, gyomorpanaszokat és migrénes fejfájást. Amikor a felsorolt tüneteket gyakran észleli, akkor kell ételintoleranciára gondolni. Az allergiák a szervezetünk immunrendszerének túlreakciói egy allergénre. Számos allergén található a kapható élelmiszerekben, házi porban, állatszőrben. Az ártalmatlan allergénre a szervezet úgy reagál, mintha mérgező volna.
Mi a teendő, ha ételallergiás a baba?
A táplálékkal szembeni allergiát az esetek 90 százalékában 4 éves korra a gyermekek kinövik. Az addig tartó folyamatról, az első tünetekről, ekcémáról, hasfájásról, vizsgálatokról és diétáról dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa számol be részletesen.
A tejalapú tápszerekről
Az ételintolerancia nem ételallergia!
Sokszor ételintolerancia áll évek óta megmagyarázhatatlannak vélt emésztési problémák hátterében. Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, előbbiért az emésztőrendszer, utóbbiért az immunrendszer a felelős.